Een sitemap is zoals een inhoudsopgave in een boek. Het geeft in een systematische volgorde weer welke pagina’s en subpagina’s er allemaal zijn in je website. Zo krijgt de gebruiker, maar ook zoekmachines inzicht in de structuur van de website.
Soorten Sitemaps
Pagina sitemap (HTML): voor de bezoeker.
Een pagina sitemap is een lijst op je webpagina met links naar de andere (sub)pagina’s van je website. Vaak staat een pagina sitemap helemaal onderaan de webpagina. Het geeft de bezoeker een overzicht van de pagina’s die er zijn en hun subpagina’s. Zo kan er vanuit één klik naar iedere pagina van de website genavigeerd worden. Een HTML-sitemap gaat voornamelijk om de gebruikerservaring, maar het is ook goed voor de zoekmachine(optimalisatie)
XML-sitemap: voor de zoekmachine
De XML-sitemap is een inhoudsopgave in een .XML-bestand en is niet zichtbaar voor de gebruiker, maar wel voor zoekmachines zoals Google. Het helpt de zoekrobots (web crawlers) met het indexeren en vinden van je website. Ook geeft het metadata (vb. wanneer de pagina het laatst is bijgewerkt) door aan de zoekmachines.
Welke van de twee moet ik gebruiken voor mijn website?
Mijn advies is, gebruik beide. Gebruikerservaring is heel belangrijk, voor de bezoeker zelf, maar ook voor zoekmachines. Als je veel webpagina’s hebt, helpt een HTML-sitemap de gebruiker/bezoeker enorm. Om de zoekmachines een handje te helpen is een XML-sitemap ook aan te raden.
Wat zegt Google?
Bekijk hier het filmpje van Matt Cutts (Google)
Reageren uitgeschakeld